• Hebrew
  • English
  • Espnaol
  • Francais

הלכה ובריאות האישהלעילוי נשמת לואיז בת יוסף ומרגרית חקשורי ז"ל

  • donate
  • תפריט

    צומות במהלך טיפולי פוריות


    דף זה עוסק בנושא הכללי של צום במהלך טיפולי פוריות. כמו בכל נושא רפואי אחר לא תמיד ההנחיות הכלליות מתאימות לצורך של אישה ספציפית. חשוב להתייעץ עם הרופאים המטפלים ולאחר מכן לפנות להתייעצות הלכתית לאור המידע שנאסף.

    בכל שלב או התלבטות, ניתן לפנות ליועצות הלכה מלוות פוריות לייעוץ אישי חינם.

    הבדל הלכתי בין צומות שונים

    מבחינה הלכתית קיים הבדל בין ארבעת הצומות ה”קלים” (צום גדליה, עשרה בטבת, תענית אסתר, י”ז בתמוז) ובין תשעה באב ויום כיפור, וגם קיים הבדל הלכתי בין שני הצומות החמורים.

     

    בארבעת הצומות הקלים אישה בטיפולי פוריות אינה חייבת לצום, ומותר לה לאכול ולשתות לפי הצורך.

    בתשעה באב, בדרך כלל יש חובה לצום, אולם במצבים מסויימים אין חובה לצום אלא יש לאכול ולשתות לפי הצורך:

    1. ביום של החזרת עובר

    2. במהלך גירוי שחלתי

    3. בשלבים המוקדמים של היריון לאחר טיפול פוריות, עד לאיתור דופק עוברי.

     

    ביום כיפור, בשונה מאשר בצומות האחרים, גם כשיש צורך לקבל תזונה, ככל שניתן מבחינה רפואית יש לעשות מאמץ לא לאכול או לשתות בכמויות הרגילות. כדי לעשות זאת קיים מושג של שתיה (או אכילה) “בשיעורים”: כל עוד הכמות ששותים בזמן קצוב היא קטנטנה, לא עוברים על איסור כרת. לכן, גם במצבים שבהם יש צורך ברור בנוזלים, ההדרכה לא תהיה לשתות כרגיל אלא על פי ההוראות ההלכתיות שבהמשך הדף. חשוב לשים לב שיש מצבים שבהם יש חובה רפואית לשתות יותר מכך, או באופן שונה, וההנחיה ההלכתית האישית תהיה אחרת. בכל מקרה שאינו מוזכר כאן או שיש הוראה רפואית שלפיה אין די בכך, הכרחי לברר את הנושא ולא להתבסס על מידע כללי.

     

    אלו המצבים שבהם אין צורך לשאול באופן אישי האם מותר לשתות בשיעורים, וכל מי שנמצאת במצב כזה צריכה לשתות נוזלים מזינים על פי ההנחיות לשתיית “שיעורים” לאורך יום כיפור:

     1. במהלך גירוי שחלתי

    2. בסיכון לגירוי יתר שחלתי

    3. בשלבים המוקדמים של היריון לאחר טיפולי פוריות, עד איתור דופק עוברי.

    יש מצבים נוספים שבהם ההנחיה האישית תהיה לשתות בשיעורים, וחשוב לפנות לייעוץ אישי.

    איך יודעים כמה לשתות או לאכול?

    במצב שעל האישה לשתות או לאכול שיעורים במהלך הצום, להלן ההנחיות לקביעת ה”שיעורים”:

    שיעור השתייה ביום כיפור הוא כ”מלוא לוגמיו”. הכמות שמותר לשתות בבת אחת במהלך הצום כשצריך “לשתות בשיעורים” היא חצי מהכמות של פה ולחיים מלאים במים. לכן אם תמלאי את כל הפה ולחיים במים משני הצדדים, ותפלטי את המים לכלי מדידה, חצי מזה הוא השיעור המותר. אם לא מדדת לפני יום כיפור הכמות המשוערת היא כ40 מ”ל.

    שיעור אכילה ביום כיפור הוא כ”כותבת הגסה” שהוא נפח של כ30 סמ”ק. זהו בערך הנפח של קופסת גפרורים קטנה סטנדרטית, ולכן אפשר להעריך את הגודל של המזון לפי המידה של קופסת גפרורים.

    בין כל שיעור ושיעור, יש להמתין 9 דקות. ישנן גם דעות שמתירות רווחים יותר קצרים ולכן אם יש צורך אפשר בהדרכה הלכתית מתאימה להמתין 4 דקות או אפילו 2 דקות בין כל שיעור של שתיה או של אכילה. אכילה ושתיה אינן מצטרפות זו לזו, והזמן נמדד בנפרד לכל אחת מהפעולות, כך שבמקרה שההנחיה היא לשתות וגם לאכול בשיעורים אפשר לשתות ולאכול באותו זמן ולחכות 9 דקות עד הכמות הבאה של שתיה ומזון.

    שימו לב: כדי למנוע התייבשות שמעוררת סכנה במצבים שבהם מותר לשתות בשיעורים, יש צורך לשתות לפחות 2 ליטר ביום. בגלל שהשיעור הוא קטן מאוד, שתיית שיעורים ביום כיפור דורשת הקפדה ותשומת לב יתרה לכמות המצטברת. לוקח לא מעט זמן ומאמץ לוודא שכל הכמות הנדרשת נכנסת לגוף.

    כשיש לשתות בצום אין הבדל הלכתי בין סוגים שונים של שתייה. לאור הצורך הפיזיולוגי מומלץ להשתמש בנוזלים מזינים. מותר וכדאי לשתות בשיעורים מיץ, מיץ ענבים, שוקו, רסק תפוחים או מרק נוזלי.

    אכילה ושתיה הם שני איסורים שונים ביום כיפור ולכן אם יש אפשרות רק לשתות ולא לאכול יש עדיפות לכך. חשוב לברר עם הרופאים המטפלים מהו בדיוק הצורך.

    חשוב לזכור שמבחינה הלכתית החובה ביום כיפור היא לצום, ויש לה חשיבות הרבה יותר גדולה מאשר נוכחות בבית הכנסת. לאישה שחוששת לצום או מחוייבת בשיעורים, מומלץ להשאר בבית במזגן ובמנוחה ועם סיוע בבית לפי הצורך.


    המידע באתר נכתב על ידי יועצות הלכה, בליווי רבנים, כדי לתת הדרכה כללית בתחומים ההלכתיים של טהרת המשפחה. האתר כולל מידע רפואי בנושאים שיש להם ממשק עם טהרת המשפחה. כל המידע הרפואי הנמצא באתר אושר ע"י רופאות. אין לראות בו הנחיה רפואית. במקרה הצורך יש לפנות להתייעצות ומעקב רפואי ע"י רופאת נשים. תשובה הלכתית נקודתית תלויה בפרטי המקרה, ולכן חשובה תשומת הלב לפרטים. להתייעצות אישית עם יועצת הלכה או רב יש יתרונות שמידע כללי אינו מספק. מאגר הנתונים והאתר מאובטחים. בנוסף, לפני פרסום שאלות ותשובות באתר אנו מטשטשות כל פרט מזהה.


    תפריט נגישות