• Hebrew
  • English
  • Espnaol
  • Francais

הלכה ובריאות האישהלעילוי נשמת לואיז בת יוסף ומרגרית חקשורי ז"ל

  • donate
  • תפריט

    מצאתי כתם! מה עושים???


    דף זה נכתב תודות לתרומתה של גב’ ורבר דבורה

    דף זה נועד ללוות אותך באופן מעשי. הרחבה על הנושא תמצאי בדף דיני כתמים, ובדפים המקושרים אליו. המלצות מעשיות שיסייעו לך להימנע מלהיאסר תמצאי בדף התנהלות לאור דיני כתמים.

    1. קודם כל- לא לעשות בדיקה פנימית!

    במקרה של מראה דמי על משהו שהיה בתוך הנרתיק- עד בדיקה למשל, או טמפון – אפילו מראה קטנטן עשוי לאסור. מסיבה זו מומלץ שלא לעשות בדיקה הלכתית אלא במקרים שיש הנחיה לבצע כזו, ולא להשתמש בטמפון במקרה שלא ברור שיש שטף של דימום אוסר.

    במקרה שכן התבצעה בדיקה מה שיקבע את הדין הוא הגוון של המראה. ניתן לקרוא על כך בדף העוסק בצבעים מותרים ואוסרים.
    בכל מקרה שבו לא ברור שהצבע של המראה על העד אדום במובהק, מומלץ לפנות לרב או יועצת הלכה בשאלת חכם כדי לבדוק את דין הגוון. אם תרצי את עזרתנו באיתור דמות מתאימה באיזור מגורייך, נשמח לסייע.

    2. האם זה ‘כתם’?

    ההגדרה ההלכתית לכתם שונה מההגדרה של כתם מבחינת כביסה, או נקיון הבית. תוכלי לקרוא על כך בדף המידע מהו כתם?

    מה שחשוב במיוחד לוודא הוא שהמראה לא הופיע בצירוף הרגשה הלכתית.
    להרגשה הלכתית נחשבות רק הרגשות גופניות ספציפיות מאד, שניתן לקרוא עליהם בדף המידע העוסק בדין הרגשה. אם את חושבת שהיתה לך הרגשה הלכתית, חשוב שתמשיכי בבירור אישי של הדין. אם לא, תוכלי להתקדם לשאלות הבאות.

    3. האם הכתם נמצא בצמוד לקיום יחסים, להטלת שתן, או על משהו שהיה בנרתיק?

    שלושת המצבים הללו נחשבים ‘מטשטשי הרגשה’ ודורשים בירור מיוחד.

    – חפץ שהיה בנרתיק: כמו שראית בסעיף הראשון, מראה דמי על משהו שהיה בתוך הנרתיק כמו טמפון, עד בדיקה, אצבע וכד’, יאסור בכל מקרה שבו הגוון מוגדר הלכתית כצבע אוסר.

    – מראה דמי בצמוד להטלת שתן: למראה דמי בקינוח לאחר הטלת שתן יש דין מיוחד. אם את אשכנזיה וגם בטוחה שחלפו פחות מ15 שניות מסופו של זרם השתן עד לקינוח, ונראה מראה דמי, הרי שככל הנראה נאסרת, כדאי לברר את הנושא באופן נקודתי. אם שני התנאים לא התקיימו הרי שלא נאסרת. עוד על הנושא תוכלי לקרוא בדף העוסק במראה דמי על נייר טואלט.

    – מראה דמי בצמוד לקיום יחסים: במקרה כזה יש צורך בבירור הלכתי מיוחד, כיוון שיתכנו השלכות הלכתיות נוספות, מעבר לכך שיתכן שבני הזוג נאסרו. בכל מקרה שבו נמצא דם בסמוך לקיום יחסים חשוב לשים לב לשאלות בסעיפים הבאים לגבי כתמים, ולציין את המידע בפניה להתייעצות עם רב או יועצת הלכה. תוכלי גם לעיין בדף המידע בנושא.

    כדי להימנע מתסבוכת הלכתית מומלץ באופן כללי ששני בני הזוג יתרגלו להתנקות במגבת כהה אחרי קיום יחסים, כך שלא יתקיים מצב שבו יתכן כתם בצמוד לקיום יחסים, מומלץ שימתינו 15 שניות לפחות אחרי צאתו מגופה לפני שיעשו זאת.

    4. הגענו עד הנה? כנראה שזה כתם! האם הוא אוסר?

    בניגוד למראה בשטף או בהרגשה שתמיד אוסר אם הגוון מוגדר אוסר, במקרה של מראה שמוגדר הלכתית כ’כתם’ הוא אינו אוסר אלא אם כן מתקיימים בו זמנית כמה תנאים יחד.

    לכן נבדוק עכשיו את הכתם לאור התנאים הנדרשים. זכרי: מספיק שתנאי אחד לא יתקיים כדי שהכתם לא יאסור.

    5. על מה הופיע הכתם?

    מראה שמוגדר ‘כתם’ עשוי לאסור אך ורק אם נראה על חפץ שנחשב הלכתית “מקבל טומאה”.

    כך למשל כתם על הרצפה או על אסלה המחוברת לרצפה אינו יכול לאסור, ואין צורך לבחון את הגודל או הצבע שלו.

    בנוסף, במקרה שמדובר במראה על בד, רק במידה והבד לבן הכתם עשוי לאסור. בכל מקרה של כתם על בד צבעוני הוא אינו יכול לאסור. זוהי הסיבה להמלצה להימנע משימוש בבגדים תחתונים מבד לבן למעט במהלך שבעה נקיים, ולצמצם שימוש במגבות וסדינים לבנים.

    במידה וברור שהחפץ אינו מקבל טומאה, אין צורך לבחון את השאלות הבאות כיוון שהכתם אינו עשוי לאסור.
    אם לא ברור דינו של המשטח כדאי לבחון את הסעיפים הבאים, כיוון שיתכן שיהיה ברור מסיבה אחרת שהכתם אינו אוסר. אם יש צורך, תמיד ניתן להתייעץ עם רב או יועצת הלכה לבירור האם המשטח עליו נמצא הכתם נחשב למקבל טומאה.

    6. מה גודל הכתם?

    כתם שקטן מהגודל ההלכתי גריס לא יכול לאסור.
    במקרה של מספר כתמים על הגוף יש לבחון את הגודל המצטבר של הכתמים יחד. במקרה של כתמים על חפץ כלשהו כל אחד מהכתמים נבחן בפני עצמו ולכן נבדוק את הגודל של הכתם הגדול מביניהם. אם אף אחד מהכתמים אינו גדול מגודל ‘גריס’ הכתם אינו יכול לאסור אפילו אם מדובר בכתמים אדומים בבירור, והמשטח שעליהם נראו מוגדר ‘מקבל טומאה’.

    אם הכתם גדול מגודל גריס, ונראה על משטח מקבל טומאה, יתכן והוא אוסר. יש לבחון את השאלות הבאות.

    7. האם יתכן שמקורו של הכתם אינו ברחם?

    אם יש מקור אפשרי לדימום שאינו ברחם כמו למשל פצע על הרגל או היד, הוא לא יאסור אפילו אם הוא עשוי לאסור לפי דיני כתמים. במקרה שיש ספק בנושא זה מומלץ להתייעץ באופן אישי.

    8. מהו הצבע של הכתם?

    תנאי הכרחי לכל מראה אוסר הוא שהגוון שלו נחשב לצבע אוסר. קל יותר לבדוק לבד את הגודל ואת הדין של המשטח, ולכן קל יותר להתחיל משאלות אלו, אבל  אפילו אם מדובר בכתם גדול על בד לבן, הדין שלו תלוי בדינו של הגוון.

    בכל מקרה שבו יש כתם שעשוי לאסור על פי דיני כתמים, ולא ברור שהצבע שלו אדום במובהק, מומלץ לפנות לרב או יועצת הלכה בשאלת חכם כדי לבדוק את דין הגוון. אם תרצי את עזרתנו באיתור דמות מתאימה באיזור מגורייך, נשמח לסייע.

    אם מסתבר שהגוון אוסר, הרי שנאסרתם, ויש להמתין שיחלפו ימי ההמתנה המינימליים ותתבצע בדיקת הפסק טהרה תקינה לפני שאפשר יהיה להתחיל בספירת שבעה נקיים.


    המידע באתר נכתב על ידי יועצות הלכה, בליווי רבנים, כדי לתת הדרכה כללית בתחומים ההלכתיים של טהרת המשפחה. האתר כולל מידע רפואי בנושאים שיש להם ממשק עם טהרת המשפחה. כל המידע הרפואי הנמצא באתר אושר ע"י רופאות. אין לראות בו הנחיה רפואית. במקרה הצורך יש לפנות להתייעצות ומעקב רפואי ע"י רופאת נשים. תשובה הלכתית נקודתית תלויה בפרטי המקרה, ולכן חשובה תשומת הלב לפרטים. להתייעצות אישית עם יועצת הלכה או רב יש יתרונות שמידע כללי אינו מספק. מאגר הנתונים והאתר מאובטחים. בנוסף, לפני פרסום שאלות ותשובות באתר אנו מטשטשות כל פרט מזהה.


    תפריט נגישות