• Hebrew
  • English
  • Espnaol
  • Francais

הלכה ובריאות האישהלעילוי נשמת לואיז בת יוסף ומרגרית חקשורי ז"ל

  • donate
  • תפריט

    איפור בשבת וחג


    בטור זה נעסוק באיפור בשבת וחג. זהו נושא הלכתי שקשור לכל אישה, אבל יש לו משמעות מיוחדת בהקשר של טבילה. טבילה בליל שבת וחג היא טבילה מיוחדת. ההתארגנות למקווה ביחד עם ההכנות לשבת דורשת היערכות מראש, זמן הטבילה נופל על זמן התפילה וכשיש ילדים קטנים בבית יש צורך למצוא להם פיתרון לזמן הזה. בנוסף לכל זה, יש נשים המרגישות כי האיסור להתאפר בשבת וחג מקשה עליהן עוד יותר מההכנות הלוגיסטיות והמשפחתיות. מועד טבילה כזה מייצר אצל חלק מהנשים לחץ שלעיתים יכול להגיע לרמה הגורמת לנשים להרגיש שהן רוצות לדחות את הטבילה.

    הדימוי העצמי ודימוי גוף חשוב לכולן, ותופס מקום משמעותי בנפש. הנראות של כל אחת משפיעה על התפיסה העצמית שלה, אבל לא לכל אחת זה משמעותי באותה מידה. יש נשים שהאיפור מבחינתן הוא כמו עוד בגד, הן לא יכולות לחשוב שאנשים יראו אותן בלי איפור, הן מרגישות חשופות ואפילו כמעט ערומות. לנשים שמתאפרות קבוע, בכל יום, המפגש של הלכות שבת ואיפור הוא מאתגר תמיד בגלל הצורך להימנע משימוש באיפור שבו הן רגילות. חשוב לדעת שיש נשים שאכן נראות שונה מאד בלי איפור, ועלול להיות בולט מאד שהן לא מאופרות. יש נשים שמרגישות לא בנוח שאפילו בני משפחה קרובים יראו אותן ללא איפור. אפילו פגשתי אישה שלא יצאה מהבית בשבת בכלל בגלל שלא ידעה על אפשרות הלכתית להתאפר.

    כל ההקדמה הזו נצרכת כדי שנבין את העמדה הנפשית של נשים כאשר הן שואלות לגבי איפור בשבת וחג, ולהתייחס לשאלה בצורה ראויה ולא מזלזלת, כי זה בנפשן.

     אז מה בעצם הבעיה באיפור בשבת וחג?

    פעולת ההתאפרות נחשבת למלאכת צובע שאסורה בשבת וחג, כמו שכתוב בגמרא מסכת שבת על מי שמתאפרת בכחל: “כוחלת משום צובעת…”[1] אבל כדי שצובע תחשב מלאכה מדאורייתא צריך שיהיה “דבר המתקיים”[2] וצביעה על העור אסורה מדרבנן[3].

    הרב משה פיינשטיין מתיר להשתמש בפודרה – אבקה שמניחים על העור ואינה מתקיימת, אפילו אם האבקה צבעונית[4].גם הרב עובדיה יוסף מתיר זאת ומוסיף נימוק שלא יתגנו על בעליהן[5]. חשוב להוסיף שגם להרגשת האישה יש תוקף הלכתי, בכך שהיא מתביישת מצד “גדול כבוד הבריות” שנכתב בהקשר של מצוות דרבנן.[6]

    לקראת שבת או חג כשלא צריך לטבול אפשר להתאפר לפני, והאיפור נשאר לפחות באותו ערב. ישנה בעיה לטבול עם איפור, משום שאם האיפור יימרח הוא ייחשב לחציצה. זה כבר לא לנוי והאישה אינה רוצה בו עוד. לכן, בליל שבת או חג שבו האישה טובלת היא אינה יכולה להתאפר כפי שהיא רגילה.

    אם אישה רוצה להתאפר בשבת בבוקר, או כשיש כמה ימים רצופים של חג ושבת, קיים צורך בפיתרון לאיפור שמותר בזמנים אלה.

    איך אפשר בכל זאת להתאפר בשבת וחג?

    אם מחברים יחד את כל מה שהסברתי, מבינים שאפילו בשבת מותר להתאפר באיפור שאינו מתקיים, ושהוא אבקתי בלבד.

    חשוב מאד לשים לב שלא כל איפור שמגיע בצורת אבקה הוא אכן כשר לשימוש בשבת. ישנן אבקות המעורבבות בצבענים ושמנים שהופכים את האיפור לעמיד שנדבק על העור. האבקות האלה אסורות לשימוש בשבת. לכן יש להקפיד כאשר רוכשים איפור לשבת שלאיפור תהיה תעודת כשרות בתוקף. איפור אבקתי מינרלי לרוב יגיע בצורת אבקה שהיא גם בריאה יותר לעור הפנים.

    נכון להיום חברות שמוכרות איפור מינרלי עם תעודת כשרות הן למשל: מינרז, shabbesmakeup, ועוד.

    חשוב להגיד, האיפור של שבת מגיע כאבקה, ומומלץ מאד להתנסות בו לפני השימוש בפעם הראשונה, זאת משום שהשימוש בו שונה מעט מאיפור רגיל, לכן חשוב לתרגל לפני, כדי שלא הכול ישפך כאשר האישה ממהרת לחזור הביתה ותהיה עוגמת נפש גדולה. חשוב להתארגן מראש ולרכוש את האיפור מבעוד מועד.

    טיפ נוסף: איפור באבקה מניחים בטפיחות ולא במריחה. כך רואים אותו יותר.

    שימי לב: כאשר את בוחרת להתאפר באיפור המותר לשימוש בשבת- יש לייעד מברשות מיוחדות ונקיות לאיפור של שבת ולא להשתמש במברשת של איפור רגיל (משום שאז האיפור מתערבב בשומניות של האיפור הרגיל וזה אסור).יש להתאפר בשבת וחג על פנים יבשות ואין למרוח קרם או שמן לפני מריחת האיפור של שבת.

    אז מה אפשר לעשות בליל טבילה שחל בשבת או בחג?

    אחד הפתרונות הטובים לשבת שבה טובלים הוא להתאפר באיפור אבקתי המותר לשימוש בשבת, לאחר הטבילה.

    הדבר נתון כמובן לבחירת האישה ואני מציגה כאן הצעה שיכולה להקל ולעזור:

    לפני הדלקת נרות האישה יכולה להתאפר באיפור הכשר לשימוש בשבת שיורד במים וסבון בקלות. היא מדליקה נרות בבית ונראית יפה ומאופרת, כמו תמיד.

    לאחר הדלקת נרות היא יוצאת למקווה ולוקחת איתה סבון פנים נוזלי ואת האיפור של שבת. לפני הטבילה האישה רוחצת פנים היטב, טובלת, ומתאפרת שוב וחוזרת הביתה יפה ומאופרת.

    אופציה אחרת לגמרי להתמודד עם איפור וטבילה היא לטבול עם איפור עמיד לחלוטין, שאינו נמרח.

    אולם, כדי שטבילה עם איפור כזה תהיה מותרת על האישה לבדוק מראש שהאיפור אכן יישאר טוב ויפה אחרי כמה טבילות במים. לכן מומלץ לנסות להתקלח עם האיפור ולראות האם הוא נמרח או לא. אם האיפור נשאר מושלם, הטבילה עם איפור כזה כשרה בדיעבד.

    יהי רצון שנזכה לשמור שבתות הרבה, בשמחה ולהרבות שלום בית בעם ישראל!

    דף זה נכתב על ידי יועצת ההלכה רעות לביא שהיא גם אשת מקצוע בתחום האיפור.

    להרחבה נוספת בנושאי טבילה בחג ושבת-

    [1] שבת צה,א

    [2] רמב”ם משנה תורה הל’ שבת ט,יג: הַצּוֹבֵעַ חוּט שֶׁאָרְכּוֹ אַרְבָּעָה טְפָחִים אוֹ דָּבָר שֶׁאֶפְשָׁר לִטְווֹת מִמֶּנּוּ חוּט כָּזֶה חַיָּב. וְאֵין הַצּוֹבֵעַ חַיָּב עַד שֶׁיְּהֵא צֶבַע הַמִּתְקַיֵּם. אֲבָל צֶבַע שֶׁאֵינוֹ מִתְקַיֵּם כְּלָל כְּגוֹן שֶׁהֶעֱבִיר סָרָק אוֹ שָׁשַׁר עַל גַּבֵּי בַּרְזֶל אוֹ נְחשֶׁת וּצְבָעוֹ פָּטוּר. שֶׁהֲרֵי אַתָּה מַעֲבִירוֹ לִשְׁעָתוֹ וְאֵינוֹ צוֹבֵעַ כְּלוּם. וְכָל שֶׁאֵין מְלַאכְתּוֹ מִתְקַיֶּמֶת בְּשַׁבָּת פָּטוּר

    [3] משנה ברורה סי’ שג’, ס”ק עט: “ומ”מ אפילו העברת סרק ע”פ אשה ג”כ אינו אלא דרבנן דאין צביעה מדאורייתא על עור האדם ועיין בבה”ל.”

    [4] שו”ת אגרות משה, או”ח, חלק ה’ סי’ כז: שימוש באבקת איפור לצביעת הפנים בשבת – למע”כ נכדי היקר הרה”ג מוהר”ר מרדכי טנדלר שליט”א. הנה נכון מה דהשבת להרה”ג מוהר”ר דוד וינבערגער שליט”א אודות מש”כ בספרי אג”מ או”ח ח”א סימן קי”ד בענין צביעת הפנים. וז”ל התשובה, וכן אסור לאשה לצבוע את פניה מדין צביעה, אבל לזרוק את הפאודער לבן על הפנים שלא מתקיים כלל אין בזה איסור צביעה, ע”כ. ואמרת שלכאורה יש להתיר מהאי טעמא גם במיני אבקת איפור (פאודער) הצבועים… וגם נכון מה שאמרת שיש ליזהר מליתן היתר כללי גם לאבקה לבנה, שאחר הנסיון וחקירות ודרישות נראה שרוב האבקות הנמכרות לתמרוקי נשים נעשות עם בסיס של מיני שמנונית, ויש מהם שמתקיימים לזמן, וממילא יש ברובן חשש צובע, ורק האחרים שאינם מתקיימים מותרים. ובלי נסיון באומדן דבר כזה, קשה להכריע מן הסתם. ובתשובתי הנ”ל כיוונתי לאבקה לבנה פשוטה הנקראת “טאלק” הנעשית בלי שמנונית ואינה מתקיימת… זקנך אוהבך בלו”נ, משה פיינשטיין.

    [5]  שו”ת יחוה דעת, ח” סי’ כח: שאלה: האם מותר לנשים לתת פודרא על פניהן בשבת, או יש בזה איסור משום צביעה בשבת?

    ….ולכן יש להתיר נתינת פודרא גם צבעונית, ובלבד שלא תהיה מעורבת במשחה או קרם. וראה לרבינו אליעזר בר נתן, הראב”ן (סימן שנ”ד), שהתחשב להקל בנידון כזה, מטעם שלא יתגנו על בעליהן, בפרט לאשה הרגילה בכך. ובשל סופרים הלך אחר המיקל, כמבואר במסכת עבודה זרה (דף ז’ ע”א). וכן פשט המנהג להקל והנח להם לישראל.

     [6] גמ’ ברכות יט,ב: גדול כבוד הבריות שדוחה את לא תעשה שבתורה.


    המידע באתר נכתב על ידי יועצות הלכה, בליווי רבנים, כדי לתת הדרכה כללית בתחומים ההלכתיים של טהרת המשפחה. האתר כולל מידע רפואי בנושאים שיש להם ממשק עם טהרת המשפחה. כל המידע הרפואי הנמצא באתר אושר ע"י רופאות. אין לראות בו הנחיה רפואית. במקרה הצורך יש לפנות להתייעצות ומעקב רפואי ע"י רופאת נשים. תשובה הלכתית נקודתית תלויה בפרטי המקרה, ולכן חשובה תשומת הלב לפרטים. להתייעצות אישית עם יועצת הלכה או רב יש יתרונות שמידע כללי אינו מספק. מאגר הנתונים והאתר מאובטחים. בנוסף, לפני פרסום שאלות ותשובות באתר אנו מטשטשות כל פרט מזהה.


    תפריט נגישות