• Hebrew
  • English
  • Espnaol
  • Francais

הלכה ובריאות האישהלעילוי נשמת לואיז בת יוסף ומרגרית חקשורי ז"ל

  • donate
  • תפריט

    טבילה בראש השנה


    הלכות טהרת המשפחה מזמנות לנו לאורך החיים כל מיני מצבים מפתיעים. לא פעם, טבילה בזמנים לא שגרתיים מעוררת אתגרים שלא צפינו.

    טבילה בחג, ובמיוחד טבילה בלילה השני של ראש השנה, דורשת היערכות מראש.

    לפנייך כמה נקודות חשובות מבחינה הלכתיות ו/או פרקטית. חלקן רלוונטיות בהרבה מצבים אחרים, וחלקן מיוחדות לזמן שבו הטבילה היא בלילה שאחרי יום קודש, בזמן שגם הוא קודש. זה קורה לא רק בטבילה בלילה השני של ראש השנה אלא גם כשיש חג במוצאי שבת ולהפך.

    זמני פתיחת המקוואות:

    חשוב לברר מראש מתי בדיוק יפתח המקווה במקום מגורייך בלילה השני של ראש השנה, לא תמיד שעות הפתיחה יהיו שעות הפתיחה של המקוואות בלילות שבת וחג.

    הסתרת הטבילה:

    אכן יש איסור לפרסם ברבים את מועד הטבילה (לכתוב בווטסאפ של השכונה שאת בדרך למקווה, למשל)

    לעומת זאת, אם לשתף מישהי בצורך שלך לטבול יאפשר לך לעשות את זה באופן יעיל, אין בכך איסור. בדומה לכך, אם יתכן שמישהי תסיק שטבלת, לא עברת בכך על איסור. כמובן שאם את רוצה להתאמץ להסתיר כי לא נעים לך, זכותך המלאה למצוא את הדרך הנעימה ביותר עבורך לעשות זאת.

    הכנות לטבילה:

    תהליך החפיפה הכולל הסרה של כל החציצות והכנת הגוף לטבילה חייב להתבצע לפני כל טבילה.
    התהליך כולל בין היתר פעולות האסורות בשבת ובחג (כמו למשל סירוק השיער) ולכן עליך להקפיד ולסיים את כל ההכנות לטבילה לפני הדלקת הנרות וכניסת היום הראשון של ראש השנה.
    מומלץ לוודא עוד לפני כניסת החג שלא שכחת אף אחת מפעולות ההכנה.

    אם גילית לאחר כניסת החג שיש על גופך חציצה ששכחת להסיר והסרתה כרוכה בחילול החג, עליך לפנות באופן מיידי לסמכות הלכתית זמינה. יש מקרים בהם יתברר שניתן בכל זאת לטבול טבילה כשרה, ויש מקרים בהם יהיה עליך להמתין, ותוכלי לטבול רק במוצאי  החג לאחר שתסירי את החציצה.

    בין ההכנות לטבילה:

    בזמן הארוך שבין החפיפה והטבילה עליך להשתדל לא להתלכלך באופן שיהווה חציצה.
    עם זאת, בשל כבוד החג מותר  לאכול בשר בין החפיפה לטבילה, (אף שבטבילה ביום חול מקפידים שלא לאכול בשר ביום הטבילה, בכדי להימנע מחתיכות שיתקעו בין השיניים ויחצצו). ראוי להשתדל לאכול דווקא בשר רך שבושל היטב, ובכל מקרה חשוב שתקפידי לבדוק שלא נותרו שאריות חוצצות בין השיניים.

    בליל הטבילה:

    לפני הטבילה עצמה עליך לשוב ולבצע את פעולות ההכנה לטבילה המותרות בחג.

    עיון הגוף בסמוך לטבילה הוא חיוב דאוריתא שחל תמיד, וחשוב לקיימו גם במקרה זה.

    אישה שטובלת בימות החול רוחצת את עצמה במקלחת המקווה, אפילו אם כבר הכינה את עצמה בבית לטבילה. לעומת זאת, בחג נהגו להרטיב את הגוף והשיער במי המקווה קודם הטבילה. כאשר הגוף רטוב, קל יותר למי המקווה להגיע לכל חלקי הגוף, והשיער אינו צף בשעת הטבילה.

    לאחר הטבילה:

    לאחר הטבילה, כאשר את מתלבשת ומתארגנת, עליך להקפיד שלא לעשות פעולות האסורות בחג. יש להימנע מסחיטה של השיער או סירוקו במסרק. על שימוש באיפור תוכלי לקרוא בהרחבה בטור מיוחד בנושא איפור וטבילה בשבת וחג.

    דחיית טבילה:

    אם טבילה בחג אינה מתאפשרת מסיבה כלשהי, והפיתרון שבחרתם בו יחד הוא דחיית הטבילה לאחרי החג, חשוב מאד לא לשכוח להשלים בכל זאת את שבעת הנקיים כרגיל, כולל בדיקה ביום השביעי לנקיים.

    אחרי השלמת הנקיים אין צורך להמשיך לבצע בדיקות, וניתן לעבור לבגדים תחתונים צבעוניים. לפני הטבילה הדחויה יש לבצע את כל ההכנות כרגיל ולטבול. (אם מדובר בכלה שסופרת שבעה נקיים לקראת חתונתה הדין שונה מעט, ובמקרה כזה אנא פני לברר כיצד עליך לנהוג).

    יהי רצון שתזכי ונזכה כולנו לשנה של טהרה ושמחה פרטית זוגית וכללית.

    כתיבה וחתימה טובה!


    המידע באתר נכתב על ידי יועצות הלכה, בליווי רבנים, כדי לתת הדרכה כללית בתחומים ההלכתיים של טהרת המשפחה. האתר כולל מידע רפואי בנושאים שיש להם ממשק עם טהרת המשפחה. כל המידע הרפואי הנמצא באתר אושר ע"י רופאות. אין לראות בו הנחיה רפואית. במקרה הצורך יש לפנות להתייעצות ומעקב רפואי ע"י רופאת נשים. תשובה הלכתית נקודתית תלויה בפרטי המקרה, ולכן חשובה תשומת הלב לפרטים. להתייעצות אישית עם יועצת הלכה או רב יש יתרונות שמידע כללי אינו מספק. מאגר הנתונים והאתר מאובטחים. בנוסף, לפני פרסום שאלות ותשובות באתר אנו מטשטשות כל פרט מזהה.


    תפריט נגישות