• Hebrew
  • English
  • Espnaol
  • Francais

הלכה ובריאות האישהלעילוי נשמת לואיז בת יוסף ומרגרית חקשורי ז"ל

  • donate
  • תפריט

    בירור פוריות


    מהו בירור פוריות, ומתי עושים אותו?

    אנחנו רוצים הריון ובינתיים זה לא קורה, מה עושים?

    ישנם זוגות שנכנסים להריון מיד או בסמיכות רבה לעת שבה הם החליטו לנסות להרות. זוגות אחרים לא יכנסו להריון מיד ולעיתים יחוו תסכול ואכזבה כאשר הכניסה להריון תתעכב.

    מתי מומלץ להתחיל לברר שהכל תקין?

    רוב הזוגות שמנסים להרות לא יכנסו להריון מיד גם כאשר הכל תקין. כיוון שאצל רוב הזוגות המשך הניסיונות יביא להריון בלי צורך בבירור רפואי או בפעולות נוספות, בדרך כלל ההמלצה הרפואית תהיה לא להתחיל בבירור פוריות מיד.

    כ85-90% מהזוגות המנסים להרות יהרו תוך שנה. אי פריון יכול להופיע אצל זוגות שמעולם לא ילדו ילדים וגם אצל זוגות שכבר הצליחו להרות וללדת בעבר, אך כעת מתקשים להרות שוב (תוכלו לקרוא על כך בדף המידע על אי פריון משני). אי פריון יכול לנבוע מסיבות רבות, במקרים רבים התערבות רפואית יכולה לסייע בידי הזוג להרות.

    ב”ה לאתגרים רבים בנושאי הפוריות יש היום מענה רפואי מתקדם המסייע לזוגות להקים משפחה.

    ההמלצה היום היא להתחיל בבירור פוריות לאחר שנה של ניסיונות להרות אצל זוגות שהאישה היא מתחת לגיל 35 וללא היסטוריה רפואית רלוונטית.

    בזוגות שבהם האישה בת 35 או יותר, יש להתחיל את תהליך בירור הפוריות לאחר חצי שנה.

    כאשר יש סיבות לחשוש שיש אתגר בתחום הפוריות (כגון היעדר וסת חודשית, בעיה פיזיולוגית ידועה או בעיה ידועה בפוריות הגבר), יתכן כי הרופאה תמליץ להתחיל את הבירור מיד. 

    במקרה שהאישה חוותה מספר הפלות תיתכן גם כן המלצה לבצע בדיקות לבירור פוריות.

    בנתיים...

    בחודשים שבהם בני הזוג מנסים להרות אפשר לעקוב אחרי חלון הפוריות ולשים לב שאכן מקיימים יחסים בימים שבהם יכול להיווצר הריון.
    בנוסף, אישה הבוחרת לעקוב אחרי השינויים בגופה סביב הביוץ והמחזור החודשי שלה תיטיב להכיר את גופה. אם וכאשר היא תגיע לשיחה עם רופאה בענייני פוריות היא תגיע עם מידע רב והדבר עשוי לתרום ולקדם משמעותית את תהליך הבירור.

    מומלץ מאד לקיים אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת, ארוחות מזינות ומסודרות ופעילות גופנית ללא עישון. אורח חיים בריא מומלץ תמיד אך חשיבותם של הרגלים בריאים סביב הניסיון לכניסה להריון מרכזי עוד יותר. זאת מפני שאלו עשויים לתרום ליכולת של הגוף להיכנס להריון וכן להחזיק הריון.

    את מי בודקים בתהליך בירור פוריות, ולמה?

    המטרה של בירור פוריות היא להבין את המצב הפיזיולוגי של האיש והאישה, ולזהות את הגורמים שעשויים להקשות על היווצרות הריון. היות ומספר רב של גורמים הורמונליים, מבנים, מכניים ומיניים שונים יכולים לגרום לקשיים בפוריות, וכל אחד מהם יוביל לסוג אחר של טיפול בהתאם לנסיבות, ישנה חשיבות רבה בבירור כל הנתונים והבנת המצב באופן יסודי לפני שניגשים להתחיל בטיפול.
    כך הטיפול יתאים לצרכים ולמצב הספציפי של אותה האישה ואותו האיש.

    ההערכה היום בעולם הרפואי היא שבמקרים שזוג סובל מאתגר בפוריות בכ35% מן המקרים מדובר בגורם אצל האיש, בכ50% מן המקרים אצל האישה, במקרים רבים יש אתגרים אצל שני בני הזוג. החלוקה הזו מסבירה מדוע חשוב לבצע בדיקות אצל שני בני הזוג במקביל, מאחר וסיבת אי הפריון יכולה להיות אצל האישה, האיש, ו/או שניהם יחד. 

    בעבר היה מקובל לערוך בדיקות קודם אצל האישה, ורק אם לא נמצאו ממצאים שהעידו על קושי אצלה, ערכו בדיקות אצל האיש. אולם כיום, נוכחו לדעת שיש אחוז ניכר של קשיי פריון גם אצל גברים, ואפילו אם אכן יש קושי אצל האישה, תיתכן בו זמנית בעיה אצל האיש שחשוב לדעת עליה על מנת שהטיפול יהיה מתאים.
    לכן, נהוג כיום לבצע את הבדיקות של שני בני הזוג בו-זמנית.

    שינוי זה השפיע גם על תפיסתם של פוסקי הלכה לגבי בדיקת הזרע שנדרשת לבירור פוריות אצל האיש.
    כך למשל הורה הרב הנקין זצ”ל שליווה את עבודתנו, שיש להתיר בדיקות זרע לפי הוראות הרפואית במקביל לבירור ראשוני אצל האישה.
    בדף מידע ייעודי תוכלו לקרוא על השאלות ההלכתיות הנוגעות לאיסוף זרע.

    תהליך בירור פוריות

    על פי רוב, בירור פוריות מתחיל בשיחה עם הרופאים שתכלול בדיקה מעמיקה של ההיסטוריה הרפואית של בני הזוג. מחלות כרוניות, נטילת תרופות או תסמונות גנטיות עלולות להשפיע על הסיכוי להיכנס להיריון.
    כך למשל מחלה כרונית כמו אנדומיטריוזיס או חוסר איזון בבלוטת התריס הם מצבים שעלולים להשפיע על האפשרות להיכנס להיריון. 
    בנוסף, ייתכן כי הרופאים יבקשו לברר בתשאול האם יש קושי ביחסי אישות או קושי בתדירות של יחסי האישות בעקבות כאבים או נסיבות אחרות.
    לאחר מכן, האישה תעבור בדיקה גופנית ובדיקות דם הכוללת בדיקות סקר ופרופיל הורמונלי. לאחר מכן היא תתבקש לעשות מעקב ביוץ שכולל אולטרסאונד ובדיקות דם נוספות. יתכן שהאישה תתבקש לעשות בדיקות נוספות, כמו אולטרסאונד רחמי, צילום רחם או היסטרוסקופיה. 
    הגבר יתבקש לעשות בדיקות דם וגם בדיקת זרע. בדיקת זרע כולל ספירת זרע, בדיקת תנועתיות וצורת תאי הזרע.

    תוצאות הבדיקות יסייעו לצוות הרפואי המלווה את בני הזוג לבנות תוכנית מותאמת לזוג, בתקווה למצוא פתרונות לאתגרים של כל מקרה ובעזרת השם לסייע לזוג להגיע להריון וללידה המיוחלים.

    יועצות ההלכה מלוות הפוריות ישמחו לעמוד לרשותכם לאורך התהליך כולו, לתמיכה וגם למענה הלכתי.


    המידע באתר נכתב על ידי יועצות הלכה, בליווי רבנים, כדי לתת הדרכה כללית בתחומים ההלכתיים של טהרת המשפחה. האתר כולל מידע רפואי בנושאים שיש להם ממשק עם טהרת המשפחה. כל המידע הרפואי הנמצא באתר אושר ע"י רופאות. אין לראות בו הנחיה רפואית. במקרה הצורך יש לפנות להתייעצות ומעקב רפואי ע"י רופאת נשים. תשובה הלכתית נקודתית תלויה בפרטי המקרה, ולכן חשובה תשומת הלב לפרטים. להתייעצות אישית עם יועצת הלכה או רב יש יתרונות שמידע כללי אינו מספק. מאגר הנתונים והאתר מאובטחים. בנוסף, לפני פרסום שאלות ותשובות באתר אנו מטשטשות כל פרט מזהה.


    תפריט נגישות