דף זה נכתב תודות לתרומתה של עדי קופלד
לא
פעם, נשים שמתקשות להיכנס להריון מעלות את האפשרות שהביוץ שלהן מתרחש לפני הטבילה.
זהו נושא שחשוב לברר, כיוון שאם אכן
הביוץ מתרחש לפני הטבילה חלון הפוריות מסתיים לפני שתיתכן הפריה, ובאופן כזה לא
יוכל להיווצר הריון.
מצב זה
מכונה לעיתים "עקרות הלכתית" שכן זהו אתגר ייחודי לזוגות שומרי הלכה,
שאתגר הפוריות שלהם נגרם בשל המגבלות ההלכתיות על מועד קיום היחסים.
כפי שתוכלי לקרוא בהרחבה בדף המידע על חלון הפוריות, על פי רוב הביוץ מתרחש כ14 ימים לפני הוסת הבאה, ורוב הנשים כבר יטבלו בזמן זה.
נשים עם מחזור קצר (פחות מ25 יום) או שתקופת האיסור מתארכת מעבר למינימום ההכרחי מבחינה הלכתית (11/12 יום), הינן בעלות סיכוי גבוה יותר לכך שהביוץ שלהן מתרחש לפני הטבילה. ככל שגיל האישה עולה, החל מלקראת סוף שנות ה30 לחייה, עלול המחזור כולו להתקצר. מסיבה זו ככל שעולה גיל האישה ביוץ לפני טבילה הוא תופעה נפוצה יותר, לעיתים זהו נושא שמופיע לראשונה בגיל מבוגר אצל אישה שילדה בעבר וכעת חווה עקרות משנית.
מצב כזה עשוי להיווצר בשני אופנים שונים, שלפעמים מתקיים אחד מהם, ולפעמים מתקיימים שניהם יחד:
מההיבט ההלכתי, יתכן שחולף זמן רב מהנצרך עד שהאישה מצליחה להשלים את תהליך הטהרה ולטבול.
מההיבט הפיזיולוגי, יתכן שאצל אותה אישה הדימום הוסתי ארוך במיוחד, או שהמחזור החודשי קצר יחסית.
כאמור, לעיתים כמה מהדברים מתרחשים יחד. כל אחד מהם בפני עצמו יפתח בפנינו שאלות שיש לבחון.
יועצות ההלכה בכלל, ובמיוחד יועצות ההלכה מלוות הפוריות, ישמחו ללוות אותך במסע הבירור שלך.
שלב ראשון: תזמון הטבילה במועד ההלכתי המוקדם ביותר האפשרי
מסיבות מגוונות, ישנן נשים רבות שמסיימות את ספירת שבעת הנקיים וטובלות במועד מאוחר יותר מזה שהוא המוקדם ביותר מבחינה הלכתית.
אצל הרבה מהנשים לאחר שמסתיים הדימום הוסתי האינטנסיבי מופיעות הפרשות שונות. לא פעם, נשים מאמצות תפיסה מוטעית לפיה עליהן להמתין עד שלא יהיו שום הפרשות כלל כדי להתחיל בתהליך הטהרה, ודוחות את תחילת התהליך כשהדבר אינו הכרחי.
מומלץ לעיין בדף המידע על צבעים מותרים ואוסרים, ולצפות בסרטונים האם בדיקת הפסק טהרה צריכה להיות נקיה לגמרי? וכן בסרטון בדיקה שאת לא בטוחה לגביה- מה לעשות? , כדי ללמוד עוד על הנושא.
עניין נוסף שחשוב לזכור הוא שבניגוד לבדיקות בתוך שבעה נקיים, את בדיקת הפסק הטהרה ניתן לנסות לבצע יותר מפעם אחת. כל עוד הבדיקה האחרונה לפני השקיעה היתה תקינה ניתן יהיה להתחיל בספירת שבעה נקיים ביממה שאחר כך.
יש נשים שיוכלו להקדים את מועד ביצוע בדיקת הפסק הטהרה אם יתרחצו היטב באמבטיה או יעשו שטיפה פנימית בתום הדימום הוסתי.
לנשים שמתקשות לספור שבעה נקיים בשל כתמים במהלך השבוע או בדיקות שאינן תקינות, מומלץ לפנות לקבלת הכוונה הלכתית אישית, שתאפשר לצמצם למינימום את הסיכוי שיאסרו במהלך שבעה נקיים. כך למשל ניתן יהיה להדריך אישה ללבוש גם בשבעה נקיים בגדים תחתונים צבעוניים, או לוותר על חלק מבדיקות שבעה נקיים בימים האמצעיים.
אצל אישה שהדימום הוסתי קצר וימי ההמתנה המינימליים דוחים את הטבילה שלה לאחרי הביוץ, יעוץ הלכתי אישי יאפשר לצמצם את ימי ההמתנה למינימום ההכרחי מבחינה הלכתית באופן שעשוי לאפשר טבילה לפני חלון הפוריות.
הניסיון המצטבר של יועצות ההלכה מראה שעבור נשים רבות די בהמלצות אלו להזיז את הטבילה לזמן שלפני הביוץ, יום או אפילו יומיים לפני שהאישה התרגלה לטבול.
חשוב להדגיש כי גם אם מתברר שאין די בכך, וכי המועד המוקדם ביותר שבו ניתן להשלים את ספירת שבעה נקיים הוא אחרי הביוץ, לא ניתן מבחינה הלכתית לוותר על שבעה נקיים. תוכלי לקרוא באתר עוד על החשיבות ההלכתית של שבעה נקיים. עם זאת, יש פתרונות הלכתיים נוספים כדי לאפשר כניסה להיריון. יועצות ההלכה מלוות הפוריות ישמחו ללוות את תהליך הבירור לאיתור הפתרונות המיטביים.
שלב שני: בירור פיזיולוגי
במקביל למאמץ ההלכתי להתאים את מועד הטבילה לחלון הפוריות של האישה, כדאי לאתר את מועד הביוץ. מידע על מעקב ביוץ מופיע בדף המידע על חלון הפוריות. במקרה שבו המחזור החודשי קצר מ25 יום או שהדימום הוסתי ארוך, מומלץ לפנות לרופאת נשים ולברר האם יש גורמים נוספים, בנוסף לזמן הטבילה, שמקשים על כניסה להריון. מעקב הורמונלי באמצעות בדיקות דם ומעקב זקיקים באולטרסאונד עשויים לגלות מצבים בריאותיים אחרים שאולי משפיעים על שלב פוליקולרי קצר. במקרה כזה יהיה חשוב לטפל בנושאים אלה בנוסף לעיסוק במועד הטבילה.
מומלץ גם לבצע בירורים פיזיולוגיים נוספים כמו בירור מצב פעילות בלוטות התריס, השפעות של נטילת תרופות או השלכות של הרגלים או אורח חיים שעלולים להשפיע על כניסה להיריון.
ראשית, נמליץ על קשר מתמשך עם יועצת הלכה מלוות פוריות שתוכל ללוות אתכם לאורך המסע שלכם אל הפתרון לאתגר. יועצות הלכה מלוות פוריות הן יועצות הלכה שבנוסף עברו הכשרה מיוחדת ללוות נשים וזוגות בכל שאלה הקשורה לפוריות. באמצעות הטופס באתר, או באמצעות הווטסאפ תוכלו לקבוע פגישה אישית עם יועצת הלכה מלוות פוריות. השירות הינו חינמי ונתמך על ידי תרומות מהציבור. כך תוכלו לדעת שיש כתובת הלכתית בעלת ידע בתחומים הפיזיולוגיים שתוכל להשיב לשאלותיכם ולאתר עבורכם את מגוון הפתרונות הרחב ביותר האפשרי.
בנוסף לנושאים ההלכתיים שכבר צוינו, ניתן יהיה לבחון נושאים הלכתיים נוספים שיתכן ופסיקה אישית לגביהם תאפשר להזיז את הטבילה לשלב שלפני הביוץ.
עם זאת, לא תמיד המפתח לפתרון יהיה בתחום ההלכתי.
יש זוגות שיבחרו לפנות לרפואה קונבנציונלית כדי לנסות לדחות את הביוץ באמצעים הורמונליים. גישה נפוצה של הרפואה המודרנית היא ליטול אסטרוגן בהתחלת המחזור כדי לדחות את הביוץ במספר ימים. קיימים גם תכשירים רפואיים שעשויים לצמצם את מספר ימי הדימום.
חשוב מאד שלא לבחור בטיפולים רפואיים בלי ליווי רפואי מתאים. לפני מתן טיפול הורמונלי רופאים יבחנו את ההיסטוריה הרפואית של המטופלת ולפעמים גם את ההיסטוריה המשפחתית, ויחליטו אילו טיפולים בטוחים לשימוש עבור אותה מטופלת. יש תועלת בקשר עם יועצת הלכה מלוות פוריות או גורם הלכתי אחר במקביל לטיפול הרפואי, כדי לוודא שיש הבנה הדדית של הצרכים והאתגרים ולהוביל באופן הפשוט ביותר לטבילה לפני מועד הביוץ.
יש זוגות שירצו לפנות לתחומי הרפואה המשלימה כדי לקצר את הדימום הוסתי. לדוגמא, צעדים פשוטים יחסית של שינוי הרגלי אכילה כמו הקפדה על ארוחת בקר או צמצום סוכרים וקמח לבן בדיאטה, הם שינויים מומלצים לכל אדם, ויש נשים שאצלן יש לכך השפעה על המחזור החודשי והדימום הוסתי.
למרות שלא ידוע על מחקרים שהוכיחו את יעילותם, יש נשים שדווחו שביופלבנואידים, אלפלפה ותוספות צמחיות עשויים להשפיע על משך הדימום. ניתן גם לנסות שיטות אחרות של רפואה סינית, דיקור סיני וטיפול בשמנים.
אנחנו כיועצות הלכה שומעות פעמים רבות מנשים, ששימוש בגביעוניות (כוסיות מחזור) במקום אמצעי ספיגה, או טכניקות כגון ‘שיטת שרמן’ צמצמו את מספר ימי הדימום.
ניתן להתייעץ עם יועצת הלכה או רב על האפשרות לבצע הזרעה ביתית. במצבים מסויימים הדבר אפשרי מבחינה הלכתית והיתרון באפשרות זו הוא שכך לא תהיה התערבות במחזוריות הטבעית של האישה, והטבילה תתקיים במועד ההלכתי, ועם זאת ניתן יהיה להשיג הריון.