דף זה נכתב תודות לתרומתו של מר נתנאל קוזניץ
המונח
"הזרעה" מתייחס להכנסה מכאנית של מנת זרע לתוך הנרתיק או הרחם של האישה
שלא באמצעות קיום יחסים מלאים וכניסה של איבר האיש לתוך הנרתיק.
ישנם מגוון
מצבים שבהם, מסיבות שונות, בירור הפוריות יעלה שהזרעה עשויה להיות פתרון לאתגר
הפוריות של בני הזוג.
הזרעה מלאכותית בבית
הליך זה מתאים רק במקרה שזרע האיש תקין, ואין אתגרי פוריות נוספים, אולם בני הזוג אינם מקיימים יחסים בזמן הביוץ מסיבה אישית כלשהי (למשל אתגרים באינטימיות פיזית כמו קשיים בתפקוד מיני אצל האיש או אצל האישה), או כיוון שזמן הביוץ חל לפני הטבילה, ובירור הלכתי העלה שאין דרך להתאים את זמן הטבילה לחלון הפוריות.
לאחר יעוץ רפואי והלכתי, בחלק מהמקרים האלה, ניתן לבצע הזרעה ביתית ולנסות להיקלט כך להריון. לפי רוב הפוסקים הזרעה כזו, שאין בה מגע פיזי בין בני הזוג, מותרת בזמן שבני הזוג אסורים בתנאים מסויימים.
למרות שהזרעה ביתית לא עוברת הליך של השבחת זרע ולא מוכנס ישירות לרחם. יש זוגות שיבחרו לבצע הליך ביתי של הזרעה, מתוך בחירה בהליך יותר פשוט ואינטימי.
איך עושים הזרעה ביתית?
ראשית, על האיש לאסוף זרע בכוסית סטרילית. באתר שלנו תמצאו מידע נרחב על השאלות ההלכתיות הנוגעות לאיסוף זרע.
אחרי שמנת הזרע נמצאת בכוס, יש לאסוף את הזרע מהכוסית במזרק סטרילית (ללא מחט) בגודל 2-5 מ”ל.
בשלב הבא תכניס האישה את המזרק לתוך הנרתיק ותשחרר לתוכו את הזרע. עליה להקפיד לשכב אחר כך כ15- 20 דקות כשרצפת האגן שלה בזוית הנוטה כלפי מעלה.
הזרעה מלאכותית במרפאה
הזרעה מלאכותית שמתבצעת על ידי הרופאה, נעשית בתוך המרפאה כאשר הזוג מביא את הזרע והרופאה מזריקה את הזרע ישירות לתוך רחם האישה. לעיתים, יש דימום קל מיד לאחר ההזרעה. זהו דימום שנחשב הלכתית ל’דם מכה‘ ואינו אוסר.
לפעמים כחלק מההליך הזרע עובר תהליך של השבחה כדי לשפר את סיכויי הצלחה של ההזרעה. כשההזרעה נעשית באמצעות זרע טרי, יש לבצע את ההזרעה תוך זמן קצר יחסית אחרי יציאת הזרע מגופו של האיש (ניתן לקרוא בדף ייעודי עוד על איסוף הזרע) יש זוגות שיעדיפו להביא את הזרע מהבית כדי שהאיסוף נעשה באופן פרטי ורגוע. זוגות אחרים יעדיפו איסוף זרע במרפאה כדי לא להיכנס ללחץ אחרי איסוף הזרע ביחס למהירות ההגעה למרפאה עם מנת הזרע, וללא התעסקות בשינוע. אפשרות אחרת שמתאימה בחלק מהמקרים היא הקפאת זרע במעבדה כך שאיסוף הזרע וההזרעה לא מתקיימים באותו היום.
הזרעה וספירת שבעה נקיים
הליך ההזרעה משפיע על חישוב שבעת הנקיים. כיוון שיום שיתכן שיפלט בו זרע מגופה של האישה לא יכול להיספר כאחד משבעת הנקיים, כאשר מבצעים הזרעה בבית במהלך שבעה נקיים, הטבילה תדחה. עם זאת, ימים של שבעה נקיים שנספרו לפני ההליך אינם מתבטלים.
מספר הימים שבהם מתקיים חשש הלכתי לפליטת זרע הוא ארבעה, שהיום שבו הזרע נכנס לגופה של האישה הוא הראשון מביניהם. אחרי שפרק זמן זה חלף, אפילו אם הזרע לא נפלט עדיין הוא לא יפסול את הימים הבאים של שבעת הנקיים.
לאור זאת, אישה שמבצעת הזרעה מלאכותית במהלך שבעה הנקיים תידחה את הספירה בארבעה ימים, אולם אם היא כבר באמצע הספירה הימים שספרה לפני כן לא יתבטלו.
כך למשל אם נספרו 3 ימים לפני יום ההזרעה, תמתין האישה עד שיחלפו 4 ימים, ולאחר מכן תספור 4 ימים נוספים של שבעה נקיים, כשהיום האחרון נחשב ליום השביעי לנקיים אף שכבר חלפו 11 יום מאז שהתחילה בספירה.
במקרה שהדחיה בטבילה מהווה בעיה או מכשול להמשך הטיפול הרפואי או אתגר זוגי, יש למצוא את הדרך המתאימה להתמודד עם המצב הספציפי. בשאלה זו כמו בכל נושא אחר ניתן לפנות ליועצות הלכה מלוות פוריות לייעוץ. במקרה של הזרעה במרפאה, כשזרע מוזרק ישירות לרחם, לעיתים קל יותר לוותר על ימי ההמתנה מאשר במקרה של הזרעה ביתית.