כדי שיווצר הריון, יש צורך במפגש של זרע עם ביצית שתופרה ותיקלט ברחם. בשיאו של כל מחזור חודשי, ביצית שעברה הבשלה פורצת מהשחלה ומתחיל את דרכה לכיוון הרחם. קיום יחסים עשוי להוביל להריון רק אם הזרע עשוי לפגוש (מיד או בהמשך) ביצית זו.
זוג שאינו מקיים יחסים בזמן מתאים לא יוכל ליצור הריון גם אם אין לאף אחד מהם קושי או בעיית פוריות.
מתי מתקיים חלון הפוריות ואיך מזהים אותו?
כיוון שהביצית מתקיימת בין 12 ל 24 שעות לאחר רגע הביוץ, וזרע מסוגל לשרוד בגוף האישה כ-72 שעות, חלון הפוריות הוא משלושה ימים לפני זמן הביוץ ועד כיממה אחריו. זרע שנכנס לגוף האישה כשלושה ימים לפני הביוץ עשוי להפרות את הביצית כשתגיע, והביצית הבשלה יכולה להיות מופרית גם אם הזרע מגיע אליה רק סמוך לסוף הזמן שבו היא ממתינה אחרי הביוץ.
חשוב לדעת שישנם תנאים נוספים רבים הנדרשים על מנת שיווצר ויקלט הריון, ולכן אפילו אם מתקיימים יחסים בזמן הביוץ ושני בני הזוג פוריים לא בכל מקרה יווצר הריון.
איך יודעים מתי הביוץ?
לא מוכרחים לדעת מתי הביוץ. אצל זוג שמקיים יחסים באופן סדיר יהיו בדרך כלל מספיק הזדמנויות שבהם זרע האיש נכנס לגופה של האישה כדי שתיתכן הפריה מבלי להצריך מעקב מיוחד. עם זאת, לא פעם נשים וזוגות שמנסים להרות רוצים לדעת מתי הביוץ חל, כדי להקפיד לקיים יחסים דווקא אז ולהעלות את הסיכוי להיקלט להיריון.
מאידך, נשים שמשתמשות בשיטת המודעות לפוריות כאמצעי מניעה ירצו לדעת מתי חל הביוץ כדי לדעת מהו הזמן שבו ירצו להימנע מקיום יחסים או להשתמש באמצעי מניעה נוסף.
אצל רוב הנשים, באופן כללי, ביוץ מתקיים כשבועיים לפני הדימום הוסתי הבא. אורך המחזור וזמן הביוץ עשויים להשתנות מחודש לחודש ולכן חשוב לעקוב אחרי ביוץ במהלך שניים-שלושה חודשים לפני שמסיקים מתי הביוץ מתרחש.
חשוב לדעת שבחודשים אחרי הפסקת שימוש באמצעי מניעה הורמונליים תיתכן חוסר יציבות הורמונלית, ועשויים לחלוף מספר חודשים לפני שיש ביוץ סדיר והמחזור החודשי מתייצב.
מעקב ביוץ ביתי
אם בכל זאת רוצים לאתר את זמנו של חלון הפוריות, יש מספר דרכים לעקוב אחר הביוץ באופן עצמאי בבית. השיטות השונות מסייעות להעלות את דיוק האיתור.
מעקב חום השחר: בדרך כלל, חום השחר של אישה, כלומר מדידת חום בעת הקימה בבוקר, עולה כ0.3 מעלות לאחר ביוץ. לכן, מדידה עיקבית של חום השחר תאפשר לזהות את מועד הביוץ לאחר שחלף. אצל אישה שרוצה לדעת שכבר אינה יכולה להרות החודש, מידע זה מועיל. עבור אישה שרוצה להרות מומלץ להשתמש במעקב חום השחר בצירוף שיטות אחרות.
מעקב אחרי הפרשות נרתיקיות ומיקום צוואר הרחם: רירית צוואר הרחם בדרך כלל הופכת להיות שקופה בזמן הביוץ עם תחושה ונראות חלמונית. מיקום צוואר הרחם יהיה גבוה יותר ורך יותר למגע. עוד על הנושא תוכלי לקרוא בדף על שיטת המודעות לפוריות.
אפליקציות לזיהוי ביוץ: שימוש באפליקציות מעקב ביוץ עשויות להשתמש בסימנים שונים של ביוץ כדי לסייע באיתור הביוץ על סמך מידע שהאישה מזינה באפליקציה.
בדיקות ביוץ: ערכות לבדיקות ביוץ באמצעות סטיק לטבילה בשתן. הבדיקה בוחנת את העליה של רמת הLH – הורמון הצהבה שמתרחשת כ24 עד 48 שעות לפני ביוץ. ניתן לקנות בדיקות ביוץ בבתי המרקחת.
מעקב ביוץ בהכוונה רפואית
ישנם מצבים שבהם כחלק מהליך בירור פוריות, או כחלק מטיפולי פוריות, רופאת נשים עשויה להמליץ על איתור מועד הביוץ באמצעות בדיקות דם או מעקב זקיקים באמצעות אולטרסאונד. בדיקות דם שמתבצעות בימים שונים של המחזור החודשי מודדות את רמות ההורמונים בחלקים השונים של החודש. מעקב זקיקים באמצעות אולטראסאונד מאפשר מעקב יומיומי או מדי כמה ימים אחרי התפתחות הזקיקים בשחלה, ועשוי לחזות את מועד הביוץ וגם מאפשר לוודא בדיעבד שהוא חלף.
מעקב רפואי שכזה אינו רק מזהה את מועד הביוץ, אלא מאפשר לגורמים הרפואיים להבין את המצב הפיזולוגי וההורמונלי לאשורו.