• Hebrew
  • English
  • Espnaol
  • Francais

הלכה ובריאות האישהלעילוי נשמת לואיז בת יוסף ומרגרית חקשורי ז"ל

  • donate
  • תפריט

    זוגיות, טהרת המשפחה ושירות בכוחות הביטחון וההצלה


    למרות השמחה הרבה שבזוגיות, והקירבה בין בני הזוג, לעיתים בניית הזוגיות עשויה להיות מאתגרת. גישור על פערים בין כל בני זוג, מתן ביטוי לרצונות השונים ולכוחות השונים שלהם, והשילוב בין אתגרי החיים, המשפחה והזוגיות עשויים לעיתים להציף מורכבויות.
    אצל זוגות בהם אחד מבני הזוג משרת בכוחות הביטחון, האתגרים הללו עשויים להתעצם ואף להציף קשיים זוגיים נוספים. במקרה של זוגות שומרי הלכה, ההקפדה על הלכות טהרת המשפחה והיחס בין המחזוריות ההלכתית למסגרת השירות, עשויים להוסיף אתגרים ייחודיים.

    הדברים שכתבנו בדף זה נועדו להתאים לכלל אנשי הביטחון וההצלה. יועצות ההלכה ישמחו לעמוד לרשותכן להכוונה אישית לאור הצרכים המיוחדים שלכם.

    למותר לציין שכל זוג חווה את הדברים אחרת ולעיתים גם בתקופות שונות בשירות ובמעגלי החיים דברים זהים יחוו על ידי שני בני הזוג או אחד מהם. כמובן קיים הבדל בין שירות קרבי שבו בן הזוג המשרת לא מגיע הביתה בכל יום, לתפקידי מטה בהם מגיעים בכל יום הביתה. הבדל נוסף הוא בין אלו שמשרתים בצה”ל ושוהים בבסיס רוב השבוע לבין המשרתים במשטרה או במכבי אש שעובדים במשמרות. יש נשים שמרגישות שהמרחק בין בני הזוג (לא רק בשבעה נקיים) והכמיהה זה אל זו יוצרת התרגשות וחידוש, ואפילו “תחושה של כלה” גם לאחר מספר שנות נישואין. מצד שני לפעמים יש קושי מאוד גדול בהתמודדות עם הריחוק הממושך, ואז עם הקירבה הפתאומית כאשר נוצרת הזדמנות מפתיעה להגיע הביתה, ולעיתים מי מבני הזוג לא מוכן לכך פיזית (כי בני הזוג בדיוק אסורים) או נפשית (כי כתוצאה מהמתח, העומס והעייפות של התקופה לבד נוצר גם ריחוק נפשי).
    חשוב ללמוד לבנות שיח פתוח שבו ניתן לדבר על הקושי, וגם ניתן להגיד במפורש מה נכון לי כרגע ומה הייתי רוצה שיקרה. חשוב גם שתהיה תמיכה נפשית (מעבר למעגל התמיכה הטכני), שתיתן מענה, חברתי או מקצועי, לקשיים הנפשיים והזוגיים.

    לארגון צל”ש יש מערך תמיכה לנשות חיילים דתיים בסדיר ובקבע.

    האם יש לנו הקלות מיוחדות בגלל שאחד מאיתנו בכוחות הביטחון?

    אחד הקשיים המאפיין זוגות דתיים בשירות צבאי הוא הקושי בתיאום בין זמני הטהרה, זמני המפגש הזוגי ולפעמים גם הביוץ. כאשר פונים בשאלה הלכתית כדאי מאוד לציין שאחד מכם משרת בשרותי הביטחון וכן להסביר את אופי השירות (בסיס סגור, משמרות וכד’). מידע זה יאפשר למי שמשיב לכם להפעיל את השיקולים ההלכתיים המתאימים בתוך המסגרת ההלכתית.

    בזמני חירום ייתכן ויהיו הקלות נוספות ולכן אם אופי השירות או מצב הלחימה השתנה כדאי לשוב ולשאול.

    על טהרת המשפחה בזמן לחימה תוכלי לקרוא בדף המידע העוסק בטהרת המשפחה במלחמת חרבות ברזל.

    איך לתכנן שהטבילה תהיה כששני בני הזוג בבית?

    לפעמים אפשר לנסות ולתאם בין זמני החופשות או המשמרות והטבילה, כך שהזמן הזוגי בבית יצא בימי הטהרה.

    בזמנים של שיגרה אפשר לנסות לסדר את המחזור באמצעים הורמונליים. וכן לנסות לסדר את החופשות והמשמרות לזמני הטהרה. אומנם ישנה הוראה הלכתית שלא לפרסם את ליל הטבילה, אולם בעת הצורך ניתן להודיע לאדם שעשוי לעזור בתיאום הטבילה או הזמן ביחד (תוכלי לקרוא על כך בדף המידע הסתרת הטבילה?).
    הדבר חשוב במיוחד אם אתם מנסים להרות או שיש צורך מיוחד בהגעת בן הזוג לליל הטבילה.

    לוגו-קטן-הרבנות-הצבאית

    בצבא לעיתים מפקד היחידה, מש”קית ת”ש או הרב הצבאי יוכלו לעזור בכך, אם יש קושי כלשהו מולם או שאת מעדיפה מענה נשי ניתן לנסות לפנות למדור טיפול וליווי חיילות דתיות  (טיפו”ח) של הרבנות הצבאית טלפונית במספר 052-4927029.

    המענה במוקד ניתן על-ידי קצינת טיפו”ח וחיילות המדור.

    langhe-200px-Emblem_of_Israel_Police_Blue.svg

    שוטרות ונשות שוטרים יכולות לפנות בשאלות הלכתיות ובקשיים זוגיים לקצינת דת במערך הרבנות של משטרת ישראל, אמונה חדוה לפיד, בטלפון  052-311-4280 או בדוא”ל המשטרתי. המענה יהיה בכפוף לפסיקותיו של הרב הראשי למשטרה.

    כמובן, שלא תמיד הדברים ניתנים לתכנון מראש ויש הרבה מצבים של חוסר וודאות או העדר שליטה. חוסר הוודאות נכון לתקופות של שיגרה ועל אחת כמה וכמה במצבים של חירום אישי או לאומי.

    טבילה כשאחד מבני הזוג לא בבית

    אפילו כאשר מנסים לארגן ולתזמן את המפגש זוגי בבית בליל הטבילה, לא תמיד מצליחים. טבילה כאשר לא צפוי מפגש של בני הזוג עלולה להיות מורכבת מבחינת התארגנות טכנית וגם מבחינה נפשית וזוגית.

    מומלץ להשתדל לא לדחות את הטבילה כדי שלא להגיע למצב שבו יתאפשר מפגש בהפתעה ותצטרכו למצוא מקווה פתוח. אם יש לך ילדים קטנים כדאי להעזר בחברה או בקרובת משפחה, הידיעה שיש מישהי שעוזרת לך להתארגן לקראת הטבילה תוכל להפחית לחצים סביב הטבילה וסביב אי-הוודאות.

    למעט שטיפה של כל הגוף, חפיפת השיער וסירוק השיער, ניתן להקדים את כל ההכנות לטבילה גם ליום או יומיים לפני הטבילה. בנוסף, את כל ההכנות ניתן לבצע גם בשעות הבוקר של היום השביעי לנקיים (תוכלי לקרוא עוד על הנושא בדף על זמנם של החפיפה והעיון).

    גם בנוגע לטבילה בזמן שאחד מבני הזוג בשירות, שיח פתוח ותמיכה רגשית עשויים לעזור להתמודד עם מצבי חירום ושינויים פתאומיים בתכנונים.

    נשמח לעזור ולנסות להתאים לכם פתרונות הלכתיים ולוגיסטיים למצבים המיוחדים שמתעוררים בעקבות השרות, וגם להיות אוזן קשבת עבורך ולסייע לכם בשליחות שנטלתם על עצמכם עבור כולנו.

    המידע באתר נכתב על ידי יועצות הלכה, בליווי רבנים, כדי לתת הדרכה כללית בתחומים ההלכתיים של טהרת המשפחה. האתר כולל מידע רפואי בנושאים שיש להם ממשק עם טהרת המשפחה. כל המידע הרפואי הנמצא באתר אושר ע"י רופאות. אין לראות בו הנחיה רפואית. במקרה הצורך יש לפנות להתייעצות ומעקב רפואי ע"י רופאת נשים. תשובה הלכתית נקודתית תלויה בפרטי המקרה, ולכן חשובה תשומת הלב לפרטים. להתייעצות אישית עם יועצת הלכה או רב יש יתרונות שמידע כללי אינו מספק. מאגר הנתונים והאתר מאובטחים. בנוסף, לפני פרסום שאלות ותשובות באתר אנו מטשטשות כל פרט מזהה.


    תפריט נגישות