ראש השנה יחול השנה בימים חמישי ושישי, ומתוכם ממשיכים באופן ישיר לשבת שובה.
הרצף הזה מצריך התארגנות משפחתית והיערכות קולינרית, ויוצר אתגרים שונים, אך לנשים הצריכות לטבול במהלך הימים האלה יש התמודדויות נוספות – הלכתיות ומעשיות.
אם גם את צריכה לטבול בראש השנה או בשבת שאחריו, המידע הזה יוכל לעזור לך.
זמני פתיחת המקווה
שעות הפעילות של המקווה עשויות להשתנות מהזמנים הרגילים בערב שבת, ולכן חשוב לברר מראש מהם זמני הפתיחה של המקווה שבו את מתכננת לטבול.
הצנעת הטבילה
הטבילה היא התרחשות זוגית אינטימית, ובאופן טבעי אנו דואגים לשמור על פרטיות וצניעות. כאשר טובלים בחג, לעיתים קשה לשמור על דיסקרטיות סביב הטבילה, בפרט אם מתארחים. במקרה כזה אפשר לחשוב על פתרונות יצירתיים על מנת להצליח לטבול, ואין מניעה הלכתית לשתף בת משפחה או חברה ולהיעזר בה כדי להגיע למקווה בזמן.
הכנות לטבילה
לפני כל טבילה הכרחי לבצע את תהליך החפיפה הכולל הסרה של כל החציצות והכנת הגוף לטבילה. התהליך כולל גם פעולות האסורות בשבת ובחג (כמו סירוק השיער), ועל כן יש להשלים את כל ההכנות לטבילה לפני החג. ביום רביעי, טרם כניסת החג, עלייך לוודא שלא שכחת אף אחת מפעולות ההכנה, ובמיוחד את אלה שלא ניתן יהיה לבצע בחג: סירוק יסודי של השיער, גזירה של הציפורניים, הסרת שאריות לק.
אם במהלך החג שמת לב לחציצה ששכחת להסיר והסרתה כרוכה בחילול החג, עלייך לפנות בהקדם לסמכות הלכתית זמינה. בחלק מהמקרים יתברר שניתן בכל זאת לטבול טבילה כשרה, ובמקרים אחרים הטבילה תידחה למוצאי שבת, אז אפשר יהיה להוריד את החציצה.
בין כניסת החג לזמן הטבילה
עד הטבילה עלייך לעשות מאמץ לשמֵר את המצב הקיים – לאסוף את השיער באופן שלא ייווצרו בו קשרים, ולהיזהר מלכלוך שעלול להיחשב חציצה.
משום שמחת החג, אין צורך להימנע מאכילת בשר (או עוף), אך חשוב לבדוק היטב שלא נותרו בין השיניים שאריות מזון חוצצות.
ליל הטבילה
לפני הטבילה עלייך לחזור על פעולות ההכנה המותרות בחג: רחיצה, צחצוח שיניים, ניקוי הציפורניים. את השיניים יש לנקות באופן יסודי אך בעדינות, בלי לגרום לדימום החניכיים.
את המקלחת יש להקפיד לעשות במסגרת המגבלות ההלכתיות על רחיצה ועל שימוש במים חמים. לגבי שבת יש דעות שונות בעניין, לעומת זאת בחג מותר להשתמש במים חמים מדוד שמש. בכל מקרה, כאשר אישה מתרחצת בחג באופן המותר, עדיף שלא תרחץ את כל גופה בבת אחת כרגיל אלא איבר-איבר.
אישה שטבילתה בליל שבת, תתרחץ במים חמים לפני כניסת שבת.
עיון הגוף בסמוך לטבילה הוא חיוב דאורייתא, וחשוב לקיימו גם במקרה זה.
למרות שיש הבדל הלכתי בין חג ושבת בעניין השימוש במים חמים, במקוואות רבים המדיניות היא שבחג ובשבת לא פותחים את ברז המים החמים ולא מתקלחים בחדר ההכנה. במקום המקלחת המקדימה, כשנכנסים למים יש להרטיב את הגוף ואת השיער במי המקווה ורק לאחר מכן לטבול, כל אחת כמנהגה. כאשר הגוף רטוב מי המקווה יוכלו להגיע בקלות לכל חלקי הגוף, וגם השיער לא יצוף בשעת הטבילה.
אחרי הטבילה
כאשר את מתלבשת ומתארגנת לאחר הטבילה, עלייך להיזהר מפעולות האסורות בחג. יש להימנע מסחיטה של השיער או סירוקו באופן שעלול לתלוש שערות. בכל הנוגע לאיפור ולתכשירי קוסמטיקה, יש להקפיד להשתמש רק במוצרים המאושרים לשימוש בשבת וחג, כמפורט להלן.
איפור בחג ובשבת
איפור בשבת וחג אסור מדין צובע וממרח. יש מספר חברות המשווקות אבקות מינרליות שאין בהן שמנים, והן מאושרות לשימוש בחג ושבת (חשוב לוודא שמופיע על המוצרים אישור הלכתי). השימוש באבקות הללו מותר רק בתנאי שהן אינן מעורבות עם שמן, קרם או מים. כמו כן, אסור לערבב בשבת או בחג את האבקות זו עם זו. יש להשתמש במברשות נפרדות לאיפור המינרלי על מנת שלא יתערבבו עם שמנים שנדבקו בהן מחומרי האיפור הרגילים של ימות החול.
אם את טובלת במהלך החג, עלייך לרחוץ את פנייך באופן יסודי באמצעות סבון נוזלי או מסיר איפור המותר לשימוש בשבת. לפני הטבילה עלייך לוודא שפנייך נקיים משאריות איפור, ולאחר הטבילה תוכלי להתאפר שוב, באופן המותר.
מבחינה הלכתית עדיף לטבול ללא כל איפור, ולהתאפר אחר כך באבקות מינרליות, אולם יש תכשירי איפור עמידים שנשארים במיטבם במשך יום שלם. אישה שמתאפרת באיפור כזה בערב החג ומכירה מניסיונה האישי שאין לטבילה במים השפעה על מראה האיפור שעל פניה, תוכל לטבול כך בלילה הראשון של ראש השנה (רביעי בערב).
דחיית טבילה
אם מסיבה כלשהי לא מתאפשר לטבול בחג, והטבילה נדחתה לאחרי שבת, חשוב מאד לא לשכוח להשלים את שבעת הנקיים כרגיל. את הבדיקה האחרונה יש לבצע ביום השביעי לנקיים, גם אם אינך טובלת בסופו. לאחר השלמת ספירת הנקיים והבדיקות, אין צורך להמשיך ולבדוק, ואפשר לעבור לבגדים תחתונים צבעוניים.*
לפני הטבילה (הדחויה) מבצעים את כל ההכנות כרגיל.
*במקרה של כלה הסופרת שבעה נקיים לקראת חתונתה הדין שונה מעט, ובמקרה כזה אנא פני לברר כיצד עליך לנהוג.
יהי רצון שתזכי ונזכה כולנו לשנה של טהרה, של שמחה פרטית זוגית ולאומית.
כתיבה וחתימה טובה!
הנחיות לטבילה בראש השנה תשפ”ה