הכותבת: יעל גריינר, מיילדת ומדריכת הכנה ללידה
בניגוד לשפות אחרות, בעברית המילה לידה מתארת את כל חלקי התהליך ואין מילים אחרות לחלקים ממנה.. לכן חשוב להבין בראש ובראשונה שכשמדברים על לידה מדובר בתהליך ארוך שכולל בתוכו כמה שלבים, שונים:
סימנים מקדימים
בין מספר שבועות למספר ימים לפני הלידה יכול להיות שיופיעו חלק מהסימנים הבאים. באותה מידה יתכן גם שלא תרגישי ולו בסימן אחד למרות שהלידה מגיעה:
קינון- מעין תחושה שאת חייבת להכין את הקן שלך לגוזל שעומד להגיע. כל אחת תפעל על פי נטיות ליבה. אצל חלקנו זה מתבטא ב”ניקוי שולחן” כל יום בעבודה כך שאם מישהי תגיע להחליף אותך מחר היא לא תצטרך לטפל בדברים פתוחים, אצל אחרות זה אומר לבשל ערמות של מזון ולהקפיא אותו כדי שיהיה לאחרי הלידה, או דרכים נוספות להכין את הדרוש לעתיד.
תחושת הקינון נובעת מהפרשה הורמונלית של הגוף שמכין את עצמו ללידה ויכולה להופיע אפילו כשישה שבועות לפני הלידה.
נפיחות בכפות הידיים והרגליים- ההורמונים שאחראים גם על הפיזיולוגיה של הגוף, גורמים לאגירת נוזלים כדי שתגיעי ללידה כשהגוף לא במצב התייבשות. הנוזלים נאגרים בכפות הידיים והרגליים ויכולים לגרום לכך שיהיה קצת קשה להוריד את טבעת הנישואין למשל. אם את מרגישה קושי בהסרת הטבעת נסי תחת זרם מים עם סבון עד שהיא תרד, כדי למנוע מצב שיאלצו לחתוך אותה בחדר לידה (תרחיש שאפשרי רק במקרה של לידה קיסרית).
שימי לב שלא מדובר בנפיחות משמעותית מאוד של הידיים והרגליים אלא כזאת שיורדת אחרי ששכבת כחצי שעה עם רגליים מורמות. במידה ואת חווה נפיחות משמעותית יש להיבדק כדי לשלול גורמים אפשריים אחרים לתופעה שמחייבים טיפול.
יציאת הפקק הרירי- אחת משכבות ההגנה של ההריון הוא הפקק הרירי, מעין שכבה צמיגית שנמצאת לאורך ההריון בצוואר הרחם. כשבועיים לפני הלידה או מספר שעות לפניה ולעיתים רק במהלכה, צוואר הרחם יתחיל לזוז ולהתקצר (מה שנקרא בשפה המקצועית מחיקה) וכתוצאה מכך הפקק ישתחרר בכולו או בחלקו ויתכן שתבחיני בהפרשה צמיגית בעלת גוון שקוף-לבנבן שיכול להיות מהול גם בהפרשה דמית בצבע חום, ורוד או אדום.
שלשולים והקאות- כיומיים שלושה לפני הלידה הגוף מבקש להתנקות על מנת שבשלב הלחיצות לא יצא שום דבר מלבד תינוק. כדי לעשות את זה, ושוב, בעזרתם האדיבה של ההורמונים, יש מצב שתחווי שלשולים והקאות. שימי לב שגם כל וירוס או חיידק עלולים לגרום לשלולים והקאות ולכן אם את מרגישה מעבר להם גם חולשה, כאבים כלשהם, או עליית חום- ככל הנראה מדובר במחלה ולא בהכנה של הגוף ללידה. גשי להיבדק.
צירים שהולכים ומתגברים- הריוניות רבות מרגישות בצירים כבר במהלך ההריון, לרוב מתחילת החודש התשיעי. הצירים הללו רחוקים זה מזה, הם אינם סדירים ואינם גורמים כאב אלא מרגישים יותר כמו התקשות של הבטן. צירים אלה נקראים צירי ברקסטון היקס או צירים מדומים ותפקידם לאמן את הרחם בפעולת ההתכווצות שהוא ידרש אליה בלידה. שתיה מרובה ומנוחה יעלימו אותם ברוב המקרים.
לעומת זאת כאשר הצירים הופכים סדירים, תדירים ועוצמתיים הם מסמנים לנו שהלידה מתחילה ושהגיע הזמן הנכון לצאת לחדר לידה. כדאי לצאת לחדר לידה כאשר הצירים ארוכים מדקה והמרווחים ביניהם פחות מ-5 דקות או כאשר ישנה ירידת מים או כאשר תוצאת ה-GBS שלך חיובית.
ככל שהלידה תתקדם הצירים יצטופפו עוד ועוד ויהפכו ארוכים יותר (עד למקסימום של כדקה וחצי לכל ציר) ועוצמתיים יותר, ויאפשרו לך להרגיש את העוצמה המטורפת החבויה בך כשתתמודדי איתם.
ירידת מים- יכולה להתרחש בשטף או בטפטוף, צבע המים אמור להיות שקוף, יכול להיות שתראי בהם חתיכות לבנבנות קטנות שהן תקינות ונורמליות (זוהי שכבת שומן לבנה בשם ורניקס שעוטפת את העובר בזמן שהותו ברחם וחלקה נושר סמוך ללידה). אם צבע המים צהבהב, ירקרק, חום או ורדרד צאי לחדר לידה ללא דיחוי. כך גם אם המים ירדו בשטף או לפני שבוע 37+0 או שאת נשאית של GBS.
שימי לב שיכולות לחלוף אפילו 24 שעות בין ירידת המים לתחילת הצירים. אף שלרוב ירידת מים תתרחש רק לאחר שכבר התחילו צירים. אם את חווה ירידת מים כסימן ראשון של הלידה זה הזמן להתרגש 😊 יחד עם זאת צר לי לאכזב, אין אפשרות ללדת רק עם ירידת מים, גם הצירים בוא יבואו…
דימום- כל דימום בהריון, ללא קשר לשבוע בו את נמצאת, מחייב בדיקה רפואית. אין הכוונה להכתמה דמית שמלווה את יציאת הפקק הרירי אלא על דם אדום טרי. ברוב המקרים כשמופיע דימום כזה המדובר הוא בתחילת לידה, כי כשצוואר הרחם מתחיל להימחק ולהיפתח קרומי מי השפיר מתחילים להיפרד משריר הרחם ונוצר דימום קל. יש נשים שמתחילות להרגיש את הצירים רק משלב מאוחר יחסית, ואצלן דימום עשו להיות אחד הסימנים הראשונים לכך שלידה מתחילה.
תחושת לחץ- אמנם מדובר בתופעה נדירה אבל יש נשים שלא מרגישות צירים בכלל, שאין להן ירידת מים או כל סימן אחר ולמעשה הסימן הראשון עבורן שהלידה מגיעה הוא צורך עצום ללחוץ, ועכשיו!!
במקרה כזה יש להזעיק את מד”א ולפעול על פי הנחיותיהם כי הלידה כנראה כבר ממש כאן. צפירת הרגעה: זה מאוד מאוד נדיר!
הגעתי לחדר לידה, מה עכשיו?
כשמגיעים לבית החולים פני למיון המיילדותי, לשם מופנית כל הריונית משבוע 22+0 ללא תלות בסיבה שגרמה לכם להגיע להיבדק. המשמעות היא שבמיון ימצאו את עצמן גם אישה שהגיעה עם צירים וירידת מים וגם אישה שהגיעה כי שברה את הרגל, ושתיהן יעברו את אותו תהליך:
המיילדת שתקבל את פנייך תמדוד לחץ דם וחום, תחבר אותך למוניטור ועל פי הצורך תבצע בדיקות דם, בדיקה פנימית, או כל בדיקה אחרת הקשורה לסיבה שבשלה פנית למיון המיילדותי. לאחר מכן תופני לבדיקת רופא שיבצע גם אולטרסאונד. כמובן שאם את בלידה פעילה יעשו מאמץ שכל התהליך לא ייקח יותר מזמן קצר מאד.
בחדר הלידה עצמו תפגשי במיילדת שתלווה אותך (ספויילר: היא אחראית על חדרים נוספים, כך שאם את מעוניינת בתמיכה רציפה מעבר לזו של אישך, אני ממליצה מאוד להביא איתך דולה או אמא או חברה מהבית) ובמידת הצורך תגיע גם רופאה מעת לעת.
אם תהיי מעוניינת תוכלי להשתמש באפידורל לשיכוך הכאב. האפידורל ניתן על ידי מרדים. אם את מעוניינת בלידה טבעית ללא משככי כאבים ואולי אפילו לידה במים כדאי לבחור במרכז רפואי שתומך בסוג כזה של לידות. בחלק מחדרי הלידה יש ממש מרכזי לידה טבעיים עם בריכה מובנית שמאפשרת לידה במים.
בין אם בחרת בלידה טבעית או לידה בה תשתמשי במשככי כאבים חשוב לי לומר לך: את אלופה ומדהימה! הכי חשוב שחוויית הלידה תהיה הנכונה והמתאימה לך ביותר, והבחירה בין לידה כזו או אחרת לא מעידה דבר וחצי דבר על היכולות שלך. את אישה עוצמתית ויכולה ואת מסוגלת ללדת את התינוק הזה בכל דרך שבה תבחרי!
וכאן, מילה לכל מי שיולדת בלידה קיסרית. שימי לב למינוח שבו בחרתי להשתמש – לידה קיסרית ולא ניתוח קיסרי, כי לידה היא לידה היא לידה וזה בכלל לא משנה מאיפה יצא התינוק!
לידה היא תהליך ארוך שמורכב מסך חלקיו, לא רק מרגע יציאת התינוק לאוויר העולם. כל התהליך מאפשר לך לחוות לידה מדהימה גם אם רגע יציאת התינוק היה קיסרי ולא נרתיקי.
ומה צפוי לי אחרי הלידה?
בדיוק כמו שלקח לגוף תשעה חודשים להגיע למצבו שבלידה, ייקח לו גם זמן מה לחזור לעצמך שמלפני ההריון.
דימום- צפוי דימום כבד, בערך כמו היום החזק ביותר של הווסת, למשך כשבוע עד עשרה ימים מהלידה.
לאחר מכן ולמשך עוד כשבוע עד עשרה ימים יופיע דימום חלש יותר, כהה יותר.
בהמשך יופיעו הכתמות שיכולות להיות חומות או ורדרדות וההפרשה אמורה לחזור לצבעה הלבנבן-צהבהב המקורי תוך כשלושה עד חמישה שבועות מהלידה. ישנם מקרים בהם הדימום נמשך זמן ארוך יותר וזה תקין. כל זמן שהדימום במגמת היחלשות ואין לך כאבים או חום כנראה שהכל בסדר. שימי לב כי יתכן שהדימום ילך ויחזור אך בהיקפים שאמורים להיות מוכרים לך.
אם את חווה דימום כבד יותר מהמתואר כאן או שיש לו ריח רע בבקשה לכי להבדק כדי לשלול שארית שליה או זיהום.
התכווצויות- הרחם אמור לחזור לגודלו הכמעט מקורי, והוא יעשה את זה באמצעות התכווצויות עזות בימים הראשונים לאחר הלידה. לאחר לידה ראשונה הן פחות מורגשות אך ככל שמספר הלידות עולה כך תרגישי בהן יותר. ההתכווצויות יחלפו כעבור כיומיים-שלושה, ניתן ליטול משככי כאבים כמו אקמול ואופטלגין כדי להתמודד איתן או פשוט לנשום עמוק כמו שנשמת בזמן הצירים בלידה אצל הרבה מהנשים ההתכווצויות מורגשות באופן מיוחד במהלך ההנקה, זהו מצב תקין וחלק מהאופן שבו הגוף פועל לאחר הלידה להחזרת הרחם לגודלו הקודם.
מצב רוח- כיומיים שלושה לאחר הלידה יורדים באופן חד כל אותם הורמונים שרמתם בדם עלתה לאורך כל ההריון ובייחוד בלידה. הירידה החדה גורמת למצב רוח שמתחלף בין שמחה עצומה לדכדוך עמוק, שמגיעים זה אחרי זה ברצף וללא סדר. התופעה הזו נקראת דכדוך אחרי לידה ומשפיעה על כ80% מהיולדות, אל תבהלי ממנה. מומלץ להמשיך ליטול אומגה3 עד שישה שבועות לאחר הלידה משום שזה עשוי לסייע בהורדת הסיכון לדכדוך. למרות שהמצב נורמלי, חשוב שתגלי מה עושה לך טוב ומשפר את מצבך הרגשי ואת תחושותייך הפיזיות – יש נשים שלמשל ירגישו שלמפגשים עם חברות או משפחה, מוזיקה טובה או סתם הליכה בערב יש השפעה מיטיבה על מצבן.
אם הדכדוך נמשך מעל שבועיים – שלושה מהלידה אנא פני לרופאה. מגיע לך להרגיש טוב אחרי הלידה שלך והרופאה תוכל לעזור לך בכך.
ברוכה הבאה לעולם האימהות!
גידול ילדים הוא עולם שלם מלא אתגר ודאגה בלתי פוסקת אבל הוא טומן בחובו גם בשלות, שמחה ונחת!
ותמיד תזכרי – את אלופה! הבאת חיים לעולם!
הכותבת: יעל גריינר, מיילדת ומפתחת שיטת ההכנה היהודית ללידה www.imahit.co.il ובכל הרשתות החברתיות תחת השם yaelgreiner