• Hebrew
  • English
  • Espnaol
  • Francais

הלכה ובריאות האישהלעילוי נשמת לואיז בת יוסף ומרגרית חקשורי ז"ל

  • donate
  • תפריט

    הדרכת כלות


    דף הבית > מתחם כלות > הדרכת כלות

    מהי הדרכת כלות? 


    בגלל עושר הנושאים שצריך להכיר כדי להתכונן כראוי לחתונה, נוצרה הדרכת הכלות. מדריכת הכלות אמורה ללמד את הכלה את הנושאים ההלכתיים השונים, וללוות את התהליך של הגעה לחתונה. בפועל, המושג “הדרכת כלות” כולל בתוכו שלל אפשרויות שיכילו מרכיבים שונים, ואיזון שונה בין היבטים שונים של ליווי והדרכה. כל הדרכה תכלול מידע הלכתי, אבל ידע על זוגיות, מיניות, פיזיולוגיה או ליווי רגשי עשויים להיות חלק מהחוויה בהתאם לכישוריה והכשרתה של המדריכה.

    בדרך כלל קיימת אפשרות לקבל הדרכה בסיסית של מפגש או שניים עם רבנית במועצה הדתית שבה נרשמים לנישואים. ברוב המקרים מומלץ שלא להסתפק באפשרות זו, אלא לחפש מדריכת כלות שמוכרת על ידי המועצה הדתית שתענה לצרכים האישיים שלך באופן מותאם לרצונותיך. ההדרכה במועצה הדתית תהיה בדרך כלל בחינם, הדרכת כלות תהיה כרוכה בעלות משתנה בהתאם לסוג ההדרכה.

    הנושאים שיעלו בהדרכת הכלות נוגעים בתחומים אינטימיים, והגישה של המדריכה, תפיסת העולם שלה, וסוג ההכשרה שיש לה, ישפיעו מאד על הדלת שההדרכה תפתח לכלה אל תוך העולמות שיעסקו בהם. מסיבה זו כדאי מאד להשקיע מאמץ באיתור מדריכת כלות שתתאים לצרכיה של הכלה.
    כדאי לאתר מדריכת כלות בשלב מוקדם ככל האפשר, כדי לוודא שהכלה תספיק לקבל הדרכה מלאה מהמדריכה המועדפת עליה בתזמון שהיא זקוקה לו לאור מועד החתונה.

    מה כדאי לקחת בחשבון כשמחפשים מדריכת כלות?

    התאמה מבחינה טכנית – תקופת האירוסין היא תקופה מלאה וגדושה בהרבה הכנות. מפגשי הדרכת הכלות יכולים להיות ארוכים וידרשו ממך זמן ופניות נפשית. חשבי על מספר המפגשים שתוכלי להכניס בתקופה הזו מבחינת הזמן שעוד נשאר עד החתונה והעיסוקים השונים שלך, וקחי בחשבון גם את משך זמן הנסיעות למקום בו מדריכת הכלות מלמדת.

    מהם השעות שבהן המדריכה זמינה להדרכה? ישנן מדריכות כלה שפנויות רק בערבים ויש כאלה שרק בבקרים, אחרות ידריכו דווקא בזמנים מסויימים. כדאי מאוד לקיים את המפגשים בזמנים שתרגישי שאת פנויה ללמידה, ויכולה לגייס כוחות.

    אופי ההדרכה – מדריכות כלה שונות יבנו את ההדרכה באופנים שונים. מספר המפגשים יכול להיות שונה בין מדריכה למדריכה, יש מדריכות שיעבירו חלק מההדרכה באופן קבוצתי ואחרות יפגשו בפגישות אישיות בלבד. ישנן מדריכות כלות שמאפשרות לקיים את המפגשים או את חלקם בזום. לכל אחת מהאפשרויות הללו יש יתרונות ויש חסרונות. לגבי כולן חשוב שהכלה תבדוק האם סוג כזה של למידה מתאים לה ולצרכיה.

    התאמה ערכית והלכתית – ישנם מכונים שונים ללימוד הדרכת כלות, שנבדלים בשלל היבטים ובהם גם תפיסת העולם והגישה ההלכתית של מי שלימדו את המדריכה את הנושאים אותם תעביר לכלה. כדאי לבדוק מהו הרקע של מדריכת הכלות, והאם יש התאמה בין הגישה ההלכתית שלה לזו שאת מחפשת. אפשר גם לשאול מאיזה ספר היא מלמדת, ולאיזו סמכות הלכתית היא פונה או מפנה כאשר מתעוררות שאלות הלכתיות במהלך ההדרכה. כדאי לבדוק שמדריכת הכלות מודעת להלכות ולמנהגים של העדה שלכם.

    תוכן ההדרכה – מומלץ לברר אצל מדריכת הכלות מהי רשימת הנושאים אליהם היא מתכוונת להתייחס. בניגוד לנושאי ההלכה הבסיסיים שתמיד יהיו חלק מההדרכה, לגבי שאר הנושאים שחשוב לכלה שיהיו חלק מהתהליך אי אפשר להניח שכך יהיה בלי לברר באופן ספציפי שאותה מדריכת כלות רואה בהם חלק מהתהליך. השונות בין מדריכות שונות גדולה מאד.

    חיבור אישי – במפגשי הדרכת הכלות עולים נושאים רבים לשיח ובהם נושאים רגישים ואינטימיים, כמו זוגיות, מיניות ועוד. באופן כללי זוהי תקופה רגישה שהכלה עשויה להיות מוצפת רגשית לאור ההכנות לחתונה, בהקשרים שאינם קשורים דווקא להדרכת הכלות. חשוב למצוא מדריכת כלות שיהיה לכלה חיבור איתה, והיא תרגש בנוח לשוחח איתה על נושאים רגישים.

    צרכים אישיים וייחודיים – לכלה ולבני הזוג עשויים להיות צרכים ייחודיים שכדאי לזכור לקחת בחשבון בזמן בחירת מדריכת הכלות. דוגמאות לנושאים כאלה יכולים להיות עניין בריאותי או נפשי שנמצא ברקע חייהם של בני הזוג, שונות גדולה ביניהם במחוייבות הדתית וההלכתית, ואפילו הטרדה או פגיעה מינית שאחד מהם חווה. במקרים של צורך ייחודי שכזה, חשוב מאוד להעלות את הנושא בשיחת ההיכרות עם מדריכת הכלות על מנת להבין האם עומדים בפניה הכלים לתת לכלה הדרכה מוכוונת שתתאים לה ולמצב.

    זמינות ואפשרות לקשר בהמשך – האם מדריכת הכלות תוכל להוות כתובת גם לאחר הנישואים לשאלות שיכולות לעלות?

    ומה עם החתן? בניגוד לכלה הוא אינו מחוייב לקבל הדרכה על ידי המועצה הדתית, אולם מומלץ מאד שבני הזוג ידאגו לכך שגם הוא יקבל הדרכה. האם מדריך החתנים מגיע מאותה גישה של מדריכת הכלות? אם לא, איך תיצרו תיאום בין הדברים השונים שתלמדו? האם מבחינת המדריכה יש אפשרות לפגישה משותפת אם תרצו כזו? בכל מקרה חשוב שלאורך הלימוד יהיה בין בני הזוג שיח על הדברים הנלמדים לקראת הקיום המשותף שלהם לאחר החתונה ולאורך שנות הנישואים.

    איך מוצאים מדריכת כלות?

    מדריכות כלות שהוכשרו בנשמת מופיעות ברשימה להלן. יועצות הלכה של נשמת הן שמלמדות את החלקים ההלכתיים של הכשרת מדריכות כלות בצהר, בר אילן, ומכון באר אמונה.


    המידע באתר נכתב על ידי יועצות הלכה, בליווי רבנים, כדי לתת הדרכה כללית בתחומים ההלכתיים של טהרת המשפחה. האתר כולל מידע רפואי בנושאים שיש להם ממשק עם טהרת המשפחה. כל המידע הרפואי הנמצא באתר אושר ע"י רופאות. אין לראות בו הנחיה רפואית. במקרה הצורך יש לפנות להתייעצות ומעקב רפואי ע"י רופאת נשים. תשובה הלכתית נקודתית תלויה בפרטי המקרה, ולכן חשובה תשומת הלב לפרטים. להתייעצות אישית עם יועצת הלכה או רב יש יתרונות שמידע כללי אינו מספק. מאגר הנתונים והאתר מאובטחים. בנוסף, לפני פרסום שאלות ותשובות באתר אנו מטשטשות כל פרט מזהה.


    תפריט נגישות